Har du funderat på att kakla om i hemmet? Kakel är relativt enkelt att sätta upp själv och därför är det många som också ger sig in på projektet. Det kan t.ex. handla om att du vill ha nytt kakel i köket eller att du vill att ditt badrum ska se mer modernt ut. Även om det kan vara enkelt att sätta upp så kan det fortfarande ske en hel del misstag. I den här texten kommer du att få läsa om de vanligaste kakelmisstagen som kan uppstå och naturligtvis också hur du undviker dessa. Har du inte kaklat om tidigare kan det även bara en god idé att du läser igenom en guide. Guider kan du hitta tillgängliga på nätet och här finns även instruktionsvideos som du kan titta på samtidigt som du arbetar.
Är du företagare kan du använder dig av capcito.com för ett företagslån när du ska renovera på arbetsplatsen, men för privatpersoner är det inte alltid lika lätt. Visst finns det lån och ROT-avdrag som man kan använda sig av, men kostnaderna kan fortfarande kännas för höga. Vi vill att du ska ha det snyggt i ditt hem med nytt kakel och utan att behöva tömma din plånbok. Häng med!
Vanligaste misstagen när du sätter nytt kakel
1. Felaktig och ojämn grund
Kakel är mycket känsligt och för att det ska hålla länge är det viktigt att grunden är bra. Ett väldigt vanligt misstag är att man inte säkerställer att den är helt jämn eller att man lämnar kvar hål eller andra ihåligheter.
2. Du använder fel produkter
Det här är faktiskt mycket vanligare än man kan tro. När du renoverar är det mycket viktigt att du använder dig av keramiska produkter som är framtagna för ändamålet. Det är t.ex. ingen bra idé att sätta kakel som är till för väggar på ditt badrumsgolv.
3. Du tar dig an för stora områden för snabbt
När du jobbar med kakel kan det vara bra att ta det försiktigt och med det menar vi att du inte ska bre på fogmassa för en för stor yta på en och samma gång. Jobba med små ytor i taget så att fogmassan inte torkar för snabbt.
4. Du köper för få plattor
Ett mycket vanligt misstag! Du vill spara in på pengarna så mycket som möjligt och ser därför till att bara köpa in exakt antal kakelplattor som du har räknat med. Gör inte det. Köp cirka 20 % mer. Du kommer troligtvis att råka kapa en kakelplatta fel eller tappa en i golvet så att den går sönder. Visst kan du laga kakelplattor, men du vill troligtvis slippa detta extrajobb.
5. Du tvättar inte bort fogrester direkt
Visst kan det vara skönt att få luta sig tillbaka när arbetet är klart, men se till att du torkar bort fogrester innan du sätter dig mer och inspekterar ditt verk. Om fogresterna har möjlighet att stelna på kaklet kommer de att vara mycket svåra att få bort.