På senare år har det blivit vanligare att inreda med kakelmosaik i både kök och badrum. Fast mosaik kan användas till att göra möbler, vanligen bord. Fast vad sägs om en läsfåtölj i mosaik? Även en moské kan vara rikt utsmyckad med mosaik i geometriska mönster. Magiskt vackra moskéer skriver inredningsmagasinet Sköna hem om. Allt är möjligt med mosaik då man släpper fri sin kreativitet.

 

Kulturminnesmärke i mosaik
Vid Ringvägen i Stockholm finns ett skulpturalt element i form av BP-skylten som är det enda som återstår av den gamla BP-macken som låg på Ringvägen 94. British Petroleum kom att införlivas med Statoil 1993. Den gamla BP-skylten – som är gjord i glasmosaik bestående av 50 000 glasmosaikbitar som är 20 x 20 millimeter stora, i färgerna gult, grönt och svart – fick stå kvar. En reklamskylt för ett varumärke, kom på så sätt att bli ett k-märkt monument i form av en mosaik som till ytan har en storlek av 3,20 x 3,10 meter (höjd x bredd).Mosaik 22

 

Gyllene salen
Festsalen i Stockholms stadshus kallas för Gyllene salen för dess vackra guldmosaik. Den påkostade utsmyckningen av bankettsalen finansierades genom en frikostig donation från en anonym gåvogivare. På den norra fondväggen är Mälardrottningen framställd på ett praktfullt sätt. På den södra fondväggen återfinns Stockholmsmotiv. På en av väggarna är figuren ’Framtiden, framställd. Följ länken för att se de vackra bilderna från Gyllene salen och för att läsa mer om denna fantastiska bankettsal där dansen tar vid efter den årliga Nobelmiddagen.

 

I våtrum
För det fall du önskar smycka ditt nya badrum eller kök med glasmosaik eller kakelmosaik bör du planera arbetet noga. Förmodligen ska det finnas plats för en varmvattenberedare. Så tänk ordentligt först och planera varje steg – innan du sätter upp mosaiken.

 
 
 
 
sportpress