Kakel kallas de lergodsplattor som har glasyr på en sida. Då kakel används är det ofta skyddande fast det kan också vara en dekorativ beklädnad på väggar.

I offentliga rum finner man ofta kakel i olika lokaler för livsmedel och livsmedelstillverkning och i simhallar. I hemmets vrå hittar vi kakelbeklädda väggar i badrum och kök. Det förekommer även en särskild sorts kakel som är en utvändig dekorativ beklädnad på kakelugnar.
Något som är viktigt att tänka på att kakel inte tål frost eftersom kakel suger åt sig fukt. Därför är det bra att nogsamt beakta vilken typ av miljö man har för avsikt att montera kakel i. Även sätt- och fogbruk bör beaktas noga.

 

Tillverkningsprocesser
Behovet styr tillverkningsmetoden. Till ytor som kommer att utsättas för hårt slitage bör våtpressade plattor användas, då kallade klinkers. De torrpressade kakelplattorna är mer porösa och passar bättre och är vanligast som väggbeklädnad.

Klassiska metoder som inkluderar drejning kan man betrakta på en film från SVT.

 

Kakelsättarens redskap
Innan man börjar sätta kaklet är det bra att införskaffa en kakelskärare (kan hyras) eftersom man kan behöva skära plattor. Vidare behövs både en roller och ett tråg till Primern. Man behöver också en lagom bred spackel och en tandad fixspackel. Då kaklet är satt behöver man en gummiraka för fogning, gummihandskar för att skydda händerna och fogsvamp för att tvätta bort fogmassa på själva kakelplattorna innan massan torkat. Man behöver också en mjuk trasa eller trassel för att torka ytan torr.Kakel 1

 

Så här går det till
Då man sätter kakel i ett badrum är det viktigt att man sätter en fuktspärr och att man håller sig till de byggregler som finns för hur man bygger i ett våtrum. I övrigt är det inte alltför svårt att sätta kakel i kök eller badrum. I ett badrum kan det finnas vrår och ytor som ska tas hänsyn till, fast själva sättandet av kakel sägs vara relativt lätt, åtminstone för den händige.

Till sin hjälp kan man använda sig av kakelkryss eller kakelsnören så att avståndet från kakelplatta till kakelplatta är lika stort och att man då får ett jämnt resultat.

Sätts kakel i ett kök behövs ingen fuktspärr bakom kaklet. Fast man stryker på en primer för att kakelfixet ska fästa bättre.

Taggar

 
 
 
 
sportpress