I Sverige är det vanligast att använda någon form av träslag för att täcka sin uteplats, till exempel i form av trall, eller helt enkelt en veranda som är byggd i virke från grunden. Runt Medelhavet är det dock betydligt vanligare att använda kakel eller klinkers på uteplatserna, ett material som är tåligt och slitstarkt om det monteras på rätt sätt. Att använda kakel eller klinkers på uteplatsen ger också många fler valmöjligheter när det gäller färg, form och mönster på uteplatsen, som kan bidra till att skapa en viss stämning eller känsla i inredningen.

När man väljer kakel eller klinkers till sin uteplats är det första man måste tänka på att den sort man väljer är frostbeständig. För att man ska kunna använda detta material utomhus i vårt klimat (som är betydligt kallare än det i medelhavsländerna) måste man räkna in denna faktor i sitt val. Om man inte har ett tak över uteplatsen bör man också tänka på att välja en variant som har lite struktur, och inte är helt slät. Annars kan uteplatsen nämligen bli mycket hal när det regnar.mallorca-246909_1280

När man ska lägga plattorna är det mycket viktigt att det görs på rätt sätt för att kaklet ska hålla länge och för att det inte ska bildas några sprickor. En av de viktigaste sakerna att vara noga med under plattläggningen är att se till att det inte förekommer några luftbubblor i fixet. I dessa bubblor kan nämligen vatten tränga in, som orsakar sprickor när det fryser och kan spränga plattan. Man ska på grund av detta använda flytfix och särskilt fogmaterial för utomhusbruk som är vattentätt. Blanda fixet ganska löst, och lägg det sedan på underlaget. Tänk på att blanda en ganska liten mängd fix i taget, eftersom det brinner fortare utomhus. När du lägger på plattan kan du röra den försiktigt så att fixet blandas ordentligt. Plattorna kommer sannolikt att röra sig på det lösa fixet, så en bra idé är att lägga en planka efter varje rad du lägger, som stöd.

Även om det krävs extra arbete för att skapa en uteplats med kakel kan det vara värt besväret, eftersom man efter detta har en uteplats som är mer eller mindre underhållsfri. Om du sedan vill köpa billiga utemöbler för att inreda din uteplats hittar du det på Buildor.se.

Taggar

 
 
 
 
sportpress