Det finns flera sätt att göra ett eget mosaikbord, och det är ett projekt som ger utrymme för stor personlig prägel, eftersom man kan designa sitt bord hur man vill. Dessutom blir bordet mycket vackert när det är färdigt.

Beroende på vilket slags bord man utgår från kan man behöva behandla ytan på olika sätt. Om man till exempel har ett bord i smitt järn, behöver man inte göra något särskilt. Ett träbord däremot, kan ju röra sig när det utsätts för olika temperaturer, vilket skulle kunna skapa sprickor i mosaiken. Därför är det bra att limma fast en byggboard ovanpå bordsytan innan du börjar lägga din mosaik.table-702627_960_720

När det kommer till själva mosaiken finns det också olika lösningar. Om man ska täcka en mycket stor yta, men ändå vill ha ett mönstrat och färgstarkt bord, kan till exempel ett alternativ vara att välja mönstrade kakelplattor istället för mosaik. Tack vare att plattorna är betydligt större sparar man tid och energi på det sättet. Om man ska göra ett mindre bord är dock mosaik snarare att föredra, eftersom de mindre bitarna skapar bättre förutsättningar för att lägga det mönster man vill ha, till exempel en spiral, en stjärna, eller bara ett abstrakt färgmönster. Man kan självklart köpa färdig mosaik, men om man vill spara pengar och spara på miljön är ett annat alternativ att göra sin egen mosaik av gamla kakelplattor, tallrikar och annat. För att skapa mindre bitar av kakelplattorna är det bästa sättet att använda sig av en kakelskärare. Tallrikar, som ju inte är helt platta, kan man helt enkelt linda in i en handduk och slå sönder försiktigt med en hammare.

När du har skapat ett mönster som du är nöjd med kan du täcka hela bordsytan med fix eller vattenbaserat sättlim, och sedan placera ut kakelbitarna eller mosaiken. Avsluta alltid med att foga, oavsett vilken yta du har som underlag.

När det är färdigt passar mosaikbordet på en mängd olika platser, till exempel som soffbord, matbord eller på uteplatsen, där den kan utgöra en vacker kontrast mot grönskan i trädgården. Om du vill piffa upp din uteplats ytterligare med olika dekorationer, hittar du trädgårdstillbehör på Byggmax.se.

Taggar

 
 
 
 
sportpress