I Sverige finns stora bygghandelskedjor varav tre sticker ut. Ett par av dem organiserar enskilda bygghandelsentreprenörer. Därmed finns det möjligheter för en engagerad entreprenör att komma in på bygghandelsmarknaden genom att starta företag och få stöd genom att det redan finns administrativt stöd. Den som upptäcker något som dagens bygghandelskedjor ännu inte erbjuder, fackfolk eller gör-det-självare kan kanske lägga grunden till en ny bygghandelskedja.

 

Byggmax
Byggmaxkedjan startades 1993 i Sverige. Byggvarukedjan Byggmax består av totalt 107 varuhus varav 69 varuhus finns i Sverige, 25 i Norge, 13 i Finland.

Byggmax är nischade på så sätt att man säljer ett begränsat sortiment byggmaterial till ett lågt pris och utan att bedriva särskilda kampanjer. Kunden gör allt arbete själv; kör in med sin bil, lastar vad som köps och betalar vid utfarten. Allt köps som helt gods, ingen kapning eller annat arbete med materialet förekommer.
Sedan 2003 är företaget centralt ägt. Byggmax bedriver e-handel och hemleverans av produkter.200376726-001

Woody
Sveriges äldsta bygghandelskedja heter Woody och den grundades 20 oktober 1944. Woody har 75 butiker i Sverige, totalt 120 butiker. Kedjan ägs av 53 lokala byggmaterialhandlare som finns på 70-platser i Sverige och på Åland. Woodys huvudkontor ligger i Helsingborg. Interpares är Woodys inköpsorganisation var de flesta inköpen görs. De lokala bygghandelsentreprenörerna samarbetar inom områden som inköp, marknad, it, miljö och utbildning.

 

XL-bygg
XL-bygg-kedjan har funnits i Sverige sedan år 2009 är Skandinaviens största bygghandelskedja med runt 300 bygghandlare. XL-bygg är en rikstäckande kedja som organiserar kring 100 fristående bygghandlare i Sverige. I grannländerna återfinns de övriga 200 bygghandlarna, XL-byg i Danmark och XL-bygg i Norge. Byggmax i Sverige drivs av serviceorganisationen Byggtrygg AB.

XL-bygg har skapat en egen nisch på bygghandelsmarknaden. Som kund kan du gå in i en butik och få hämta det köpta materialet på annan ort, till exempel om man ska bygga till på landstället. Man erbjuder även att XL-bygg i samarbete med hantverkare utför jobbet – monterat och klart.

 

Starta eget
Du som startar ditt företag helt från grunden kan börja som enskild näringsidkare, det som kallas enskild firma. Företagets organisationsnummer är detsamma som ditt personnummer. Ägare är personligt ansvarig för alla företagets skulder. Företagets resultat redovisas i näringsidkarens inkomstdeklaration. En enskild näringsidkare är inte en juridisk person, vilket innebär att företaget inte kan hyra lokal eller vara part i en domstolsprocess. Då är det företagaren som fysisk person som blir avtalspart eller part i målet.

Ansök om F-skatt och momsregistrering hos Skatteverket innan verksamheten börjar. Med en FA-skattesedel, kan man arbeta som anställd också.

I egenskap av egenföretagare är du bokföringsskyldig, vilket innebär att alla affärshändelser ska dokumenteras, bokföras. Det som bokförs är allt som påverkar företagets ekonomi på något sätt. Om verksamheten blir så stor att fast anställda behövs, brukar ägaren bilda aktiebolag.

Ta gärna hjälp av en seriös partner som sköter din fakturering och hanterar factoring. Då får du bättre likviditet alltså pengar i kassan eftersom du slipper ligga ute med kapital.

 

Taggar

 
 
 
 
sportpress