Klinker kan vara ett mycket snyggt och praktiskt alternativ till andra golv, som laminat, parkett eller heltäckningsmatta. Ett klinkergolv är hållbart och lättstädat, och den stora variation som finns när det gäller färg och storlek på plattor gör att man lätt kan få golvet precis som man vill. Om man funderar på att lägga klinkergolvet själv finns det dock några saker man bör tänka på innan man sätter igång.

Om man är någorlunda händig och ska lägga golvet i ett torrt utrymme, det vill säga inte i ett badrum, är det normalt inga problem att lägga klinker utan hjälp från hantverkare, så länge man läser instruktionerna från leverantören noga. Är man nybörjare bör man dock tänka på att kanske inte välja ett stort rum med många komplicerade hörn och små skrymslen – hellre ett lite mindre rum med vinkelräta hörn. Det är viktigt att se till att golvet är helt rengjort och torkat innan man börjar. Innan man sätter igång att lägga den första plattan bör man också kontrollera en extra gång att man har valt rätt klinker för rätt underlag, eftersom det finns en djungel av olika varianter. Det kan vara lätt att gå vilse i den djungeln om man inte är van.building-1080602_960_720

Ett moment av att lägga klinker som kan verka skrämmande när man gör det första gången är skärmaskinen och de andra verktyg man behöver använda. Det är en bra idé att tala med handlaren där du köper eller hyr dina verktyg och be honom eller henne att demonstrera hur de fungerar. Om du använder dem på fel sätt riskerar du nämligen att förstöra dyra klinkerplattor.

Klinker är kanske vanligast i hallen, men om du har valt att lägga klinker i ett annat rum, till exempel köket eller sovrummet, kan det vara en bra idé att som en avslutande detalj lägga dit några sköna mattor. Detta eftersom klinkergolv lätt blir kalla, och det är inte skönt för familjen att på en vintermorgon kliva upp ur sina mjuka, varma sängar för att sätta fötterna på ett iskallt golv. Du måste dock vara noga med att golvet är helt torrt efter att du rengjort det innan du lägger på mattorna, eftersom man annars riskerar att golvet blir missfärgat.

Taggar

 
 
 
 
sportpress